MST kezdőlap     MST történet     Alapszabály     Szakosztályok     Tisztségviselők     Örökös tagok     Tagság     
   Hírek, dokumentumok     Rendezvények     Etikai Kódex     Keleti Károly Emlékérem     Keleti Károly Pályadíj     
2013 - A statisztikai nemzetközi éve   (aktualizálva: 2014.01.06.)
 

A STATISZTIKA NEMZETKÖZI ÉVE, 2013

Az MST fontosabb eseményei a Statisztika Nemzetközi Évében

 -- SZÁM-VETÉS - Szentendrei Skanzen tanyanap  +(video)

 -- SZÁM-VETÉS - Márton napi statisztika  +(video)

 -- Az MST 2013. november 20-21-i konferencia programja

 -- Az MST a FENStatS tagja lett

 -- MST szekció sikere az ISI budapesti konferenciáján

 -- Az MST és a KSH közös szellemi KVÍZ játéka

 -- Ki mit tud a Statisztika világáról

 -- Falu a városban - Családi rendezvény a Városligetben

 -- Keleti Károly pályázat eredményei

 -- FELHÍVÁS - Statisztikai témájú szakmai verseny

 -- Statisztikai Világnap - október 20.


Az ISI a Statisztika Nemzetközi Évéről

A Statisztika Nemzetközi Évéről a www.statistics2013.org honlapon tájékozódhatnak. Egy két és fél perces video Why Statistics is important to You (Miért fontos a statisztika az Ön számára) bemutatja, hogy a statisztika hogyan tud hozzájárulni a világon élő 7 milliárd ember életének a javításához. Az ISI honlapján az alábbi információkat láthatja:

 • What is Statistics (Mi a statisztika?) – Közérthető nyelvezettel írja le a statisztika lényegét.

 • Stats2013AtSchool (Stat2013azIskolában) – Statisztikai kvíz diákok részére

 • Statistics as a Career (A statisztika, mint karrier) –Tájékoztatás a statisztikus munkájáról

 • Teacher Resources (Források az oktatásban) - Általános iskolai és középiskolai oktatás, letölthető brosúra és poszterek


Az MST a Statisztika Nemzetközi Évéről

 Az MST Választmánya és az MST Szakosztályainak javaslatai alapján az Elnökség összeállította a Statisztika Nemzetközi Éve, 2013. évi programját.

 • Az MST speciális szekció szervezésével csatlakozik az ISI Bernoulli Társasága Európai Bizottsága által 2013. június 12-13-án, Budapesten tartandó nemzetközi konferenciájához. Az MST által szervezett szekció előadói a KSH-t, a Pécsi Tudományegyetemet, a Corvinus Egyetemet és a Miskolci Egyetemet képviselik.
   

 • Az év folyamán Statisztikai TOTÓ-t állítunk össze, melyet havonta (januártól-novemberig), minden hónap utolsó hetében teszünk közzé magyar, illetve angol nyelven. A TOTO közzétételének célja a felhasználók, a partnerek, a nyilvánosság bevonása a játékba, az érdeklődés felkeltése, ezáltal a statisztikai kultúra javítása. Az év végén a legjobb eredményeket elérő játékosokat kisebb ajándékokkal szeretnénk jutalmazni.
   

 • 2013 júniusában három napos Statisztikai Show-t szervezünk a Szentendrei Skanzenben. A népszerű szabadtéri múzeum régiókat bemutató gyűjteményét különleges történeti és aktuális érdekes statisztikai adatokkal tesszük még érdekesebbé. Amennyiben a júniusi statisztikai show sikeresnek bizonyul, a három napos Statisztikai Show-t az iskolai szezon kezdetekor (szeptemberben) megismételjük.
   

 • Az MST Statisztika-oktatási szakosztálya a 2010. évi Statisztikai nap alkalmából szervezett sikeres tapasztalataira építve 2013 őszén Statisztikai Kvízt szervez középiskolai diákok, és egyetemi hallgatók számára.  A program célja a diákok, hallgatók bevonása a játékba, ezáltal is felkeltve az érdeklődésüket, tovább fejlesztve a statisztikai kultúrát a fiatal korosztályok körében.
   

 • 2013 októberében a rendezvénysorozat a Statisztika Nemzetközi Éve, 2013, illetve a Statisztika napja (október 20.) c. konferenciával zárul, amely aktuális statisztikai kérdéseket vitat meg a statisztikusok, a statisztika felhasználói és a nyilvánosság bevonásával.