MST kezdőlap     MST történet     Szabályzatok     Szakosztályok     Tisztségviselők     Örökös tagok     Tagság     
   Hírek, dokumentumok     Rendezvények     Etikai Kódex     Keleti Károly Emlékérem     Keleti Károly Pályadíj     
Hírek, dokumentumok   (aktualizálva: 2020.07.26.) --> Archívum

Hírek:

Szomorú szívvel tudatjuk, hogy tagtársunk, Dr. Józan Péter professzor, jeles orvos-demográfus, statisztikus és tanár 2020. június 16-án, életének 86. évében elhunyt. Búcsúztatására szűk családi körben került sor.
Dr. Józan Péter gyászjelentése
Dr. Józan Péter életrajza

 
 

Közlemény a 2018. évi 1%-os felajánlások felhasználásáról

 
 

Szomorú szívvel tudatjuk, hogy 2020. január 22-én, életének 89. évében elhunyt Kovacsicsné Nagy Katalin, az állam- és jogtudomány doktora, professor emerita, társaságunk Közigazgatási, Igazságügyi Statisztikai és Jogi Informatikai Szakosztályának alapító elnöke. Búcsúztatására 2020. március 3-án 11 óra 15 perckor kerül sor a Farkasréti temetőben, ahol sírján elhelyezzük a Magyar Statisztikai Társaság koszorúját.
Kovacsicsné Nagy Katalin gyászjelentése
Kovacsicsné Nagy Katalin életrajza

 
 

Az MST 2020. január 22-i jubileumi konferenciájának programja. A konferencia, illetve a Közgyűlés (január 15-én és a konferenciát követően 22-én is) helyszíne: BGE Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Turisztikai Kar (Budapest, Alkotmány utca 9-11) V. előadó

 
 

Hirlevél a tagságnak - 2019. december

 
 

Meghívó a 2020 januárjában tartandó tisztújító közgyűlésre és a Magyar Statisztikai Társaság újra-alakulását köszöntő jubileumi konferenciára.

 
 

Október 20. - a STATISZTIKA NAPJA

 
 

Hirlevél a tagságnak - 2019. szeptember

 
 

Hirlevél a tagságnak - 2019. június

 
 

Hirlevél a tagságnak - 2019. január
MST 1% felajánlás

 
 

Hirlevél a tagságnak - 2018. december

 
 

Idén is, mint minden évben, október 20-a az Európai Statisztika Napja (European Statistics Day). Az Európai Statisztikai Tanácsadó Bizottság (European Statistical Advisory Committee, ESAC) kezdeményezésére immár harmadik alkalommal kerül sor megtartására. Az Európai statisztikai Nap célja felhívni a figyelmet a statisztika társadalomban és gazdaságban betöltött kiemelkedő szerepére, a statisztikával foglalkozók együttműködésének fontosságára.

Sir Francis Galton (1822-1911), aki azt vallotta, hogy „addig nem volt képes megragadni egyetlen problémát sem, amíg azt először meg nem szabadította a szavaktól” alábbi gondolatával ünneplünk:

"BÁRMILYEN ÉRDEMLEGES DOLOGNAK ÚGY VAN ÉRTELME, HA AZ SZÁMSZERŰSÍTVE VAN".

 
 

SAS Academic Data Science Summit rendezvénysorozat keretében 2018. november 9-én a Mercure Budapest Buda Hotelben az adattudomány és a fejlett analitika területén mutatkozó készséghiány csökkentése témájában kerül sor eszmecserére, melyen a témában jártas gazdasági és egyetemi szakemberek is részt vesznek.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékát mielőbb jelezze, mert a férőhelyek korlátozottak! További információ: academic@hun.sas.com

 
 

A Nemzetközi Statisztikai Intézet (ISI) az ESRI-vel közösen hallgatói csoportok részére írt ki térinformatikán alapuló statisztikai versenyt. A jelentkezés határideje 2018. november 30. Részletek a https://go.esri.com/isi_student_competition honlapon olvashatók.

 
 

Hirlevél a tagságnak - 2018. augusztus

 
 

Az Szlovák Statisztikai és Demográfiai Társaság megalakulásának 50. évfordulója alkalmából emléklapot adott ki, amelyet megküldött a partner statisztikai társaságoknak. A Magyar Statisztikai Társaságnak az Szlovák Statisztikai és Demográfiai Társaság a nemzeti statisztikai társaságok közötti együttműködés fejlesztését díjazta.

 
 

Az MTV Érettségi 2018 sorozat április 9-ei adása a statisztikával foglalkozott. A csaknem félórás műsorban az MST nevében Kovács Péter, az MST alelnöke, a Szegedi Tudományegyetem dékánja beszélt a statisztikai adatok fontosságáról és a digitalizáció hatásáról (19:52 perctől látható).

 
 

A Szlovén Statisztikai Társaság 2018. szeptember 23-26 között rendezi meg a XV. Applied Statistics 2018 című konferenciáját Ribnoban (Bled). A nemzetközi konferenciáról bővebb tájékoztatást a http://conferences.nib.si/AS2018/ honlapon található.

 
 

A 'European Master in Official Statistics' (EMOS) felhívást tett közzé, mely szerint 2018. június 30-ig várja újabb egyetemek csatlakozását az EMOS programhoz.

 
 

2018. július 2 és 6 között Leuvenben (Belgium) kerül megrendezésre az International Conference on Robust Statistics (ICORS), melyre a szervezők várják még a jelentkezőket.

 
 

A Gazdaságmodellezési Társaság 2018. június 14-én tartja szokásos, kétévenkénti szakértői konferenciáját, melyre április 4-ig lehet jelentkezni. További részletek a www.gazdasagmodellezes.hu honlapon.

 
 

Hirlevél a tagságnak - 2018. március
- Tagdíj levél

- MST 1%

 
 

A Központi Statisztikai Hivatal a Magyar Statisztikai Társaság Területi Statisztikai Szakosztályával és az MTA IX. osztály Regionális Tudományok Bizottsága Kutatás-módszertani Albizottságával közösen konferenciát szervezett 2018. február 27-én "Big-Data a területi kutatásokban"  címmel.

 
 

A "helyes statisztikai nyelvhasználat" vonatkozásában összeállításra került egy rövid dokumentum, mely a témában a továbbgondolkodás alapját képezheti.

 
 

Az IAOS idén is meghirdette a fiatal statisztikusok pályázatát, melynek beküldési határideje 2018. február 15.
Részletes információ az
IAOS honlapján  található.

 
 

Hirlevél a tagságnak - 2018. január

 
 

2017. október 13-án, Pozsonyban került sor a V7 statisztikai társaságok éves találkozójára. A megbeszélések eredményeként közös nyilatkozat  is kiadásra került.

 
 

2017. október 20-án ünnepeljük az Európai Statisztika Napját.

 
 

A Horvát Statisztikai Társaság 2018. május 11-12-én Opatijában rendezi meg a 2. Nemzetközi Statisztikai Konferenciáját (ISCCRO'18). A konferencia fő témája "New Advances in Statistical Methods Applications for a Better World". A szervezők várják a résztvevők jelentkezését.
Bővebb információ a
http://www.hsd-stat.hr/en/international-statistical-conference-in-croatia-isccro18/ weboldalon található.

 
 

Hirlevél a tagságnak - 2017. szeptember

 
 

Fényes Elek születésének 210. évfordulója alkalmából szülőhelyén, Csokalyon ünnepi megemlékezésre került sor 2017. július 9-én. 
 

Az MST Gazdaságstatisztikai Szakosztálya 2017. június 29-én szakmai programmal egybekötött tisztújító ülést tart. Részletek a Rendezvények menüpontban.

 
 

A Magyar Statisztikai Társaság 2017. május 30-án koszorút helyezett el Keleti Károlynak, az 1871-ben megalapított Királyi Magyar Statisztikai Hivatal első elnökének sírján, halálának 125. évfordulója alkalmából.(A kép nagyításához kattintson a képre)

 
 

Hirlevél a tagságnak - 2017. május

 
 

Hirlevél a tagságnak - 2017. február

 
 

Emlékeztető az MST 2017. január 25-ei Választmányi ülésről

 
 

A 2016. november 24-i (megismételt) közgyűlés jegyzőkönyve
A 2016. november 23-i közgyűlés jegyzőkönyve

 
 

Beszámoló a "Fényes Elektől az Európai Statisztikai Rendszerekig" című konferenciáról

 
 

Beszámoló a 2013 évi tisztújítás óta eltelt időszak munkájáról - Soós Lőrinc elnök

A Magyar Statisztikai Társaság Alapszabálya - tervezet  (2016.11.14)

A Magyar Statisztikai Társaság Etikai Kódexe - tervezet (2016.11.23)

 
 

 Az MST Gazdaságstatisztikai Szakosztálya "Adatgyűjtési tapasztalatok a hivatalos statisztikában, illetve az első hazai vagyonfelmérés eredményei" címmel szakmai rendezvényt tart.

 
 

Emlékeztető az MST 2016. június 14-ei Választmányi ülésről

 
 

MST és a Szakosztályok által az elmúlt időszakban végzett munkája, tervek

 
 

A Magyar Statisztikai Társaság (MST) pályázatot hirdet a Keleti Károly emlékére alapított pályadíj elnyerésére.

 
 

Tisztelt MST Tag! Kedves Kolléga!

Tájékoztatjuk az MST tagjait, hogy a Választmány 2016. június 14-i ülésén hozott döntése értelmében a - 2016. október 20-21-i, CESS 2016 konferenciával összekötött - tisztújító közgyűlés előkészítésére Jelölő Bizottságot (JB) állít fel, amelynek elnöki teendőinek ellátására dr. Probáld Ákost kérte fel. A JB-ben a szakosztályokat egy-egy tag képviseli. A JB elnöke a közeljövőben a szakosztályok vezetőit levélben kéri fel a JB-ben való közreműködésre. A tisztújítás lebonyolítási rendjéről a JB megalakulását követően az MST minden tagját elektronikus és/vagy hagyományos úton értesítjük, illetve vélemény-nyilvánításra kérjük fel.

Tisztelettel és köszönettel
az MST Választmánya

 
 

A FENStatS együttműködve az Eurostattal és az ESAC-al a Magyar Statisztikai Társaságot (mint a FENStatS tagját) felkérte, hogy 2016-ban Budapesten szervezze meg a CESS 2016 konferenciát együttműködve a Központi Statisztikai Hivatallal.

 
 

A Magyar Statisztikai Társaság és a Partiumi Területi Kutatások Intézete tisztelettel meghívja Önt a "Fényes Elektől az Európai Statisztikai Rendszerekig" című, 2016. július 1-2-án, Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetemen tartandó konferenciára. A rendezvény programja.

 
 

A Magyar Regionális Tudományi Társaság meghívja Önt a "Kis- és középvárosok szerepe a területi fejlődésben" című, 2016. szeptember 15-16-án, Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetemen tartandó XIV. vándorgyűlésére. Részletek a Rendezvények menüpont alatt.

 
 

Kiváló Ifjú Regionalista Díj 2016. évi pályázati felhívás

Az MRTT a díjat abból a célból alapította, hogy elismerje a regionális tudomány területén a fiatal korosztály tagjai által végzett munkát, és felhívja a figyelmet a tudományterületen elért kimagasló eredményekre, a példát adó szakmai, közösségi aktivitásra. A díj oklevéllel és a pályázó tudományos tevékenységének támogatását szolgáló formában – 2016-ban bruttó 200 ezer forint – pénzjutalommal jár, amelyet a díjazott külföldi tudományos szereplésre vagy monográfia kiadására fordíthat. A díjra az MRTT 35 évnél nem idősebb tagjai nyújthatnak be pályázatot.

Beadási határidő: 2016. augusztus 1.

 
 

Hirlevél a tagságnak - 2016. május 12.

 
 

A Magyar Statisztikai Társaság Etikai Kódex társadalmi vitája
Javaslatok Etikai Kódex módosítására

 
 

Az MST Statisztikatörténeti Szakosztályának látogatása az OTP Pénzügytörténeti Gyűjteményében - 2016 április 5.

 
 

Hirlevél a tagságnak - 2016. február 22.

 
 

Az International Federation of Classification Society (IFCS) Tanácsa 2015 decemberében a Magyar Statisztikai Társaságot tagjai közé választotta. Az IFCS-t 1985-ben 6 Társaság alapította, azóta a tag-társaságok száma elérte a 15-t, reprezentálva az európai, amerikai és távol keleti társaságokat. A megalakuláskor 33 tagú magyar IFCS csoportot az IFCS Tanácsában Szilágyi Roland (Miskolci Egyetem, MST) képviseli, kommunikátora Budaházy György (KSH, MST), kincstárosa Szöllősi Adrienn (KSH, MST), a csoport vezetője Laczka Éva (KSH, MST).  

 
 

Az Eurostat Big Data projekt Felelős munkatársának (Bogomil Kovachev) felhívása a Magyar Statisztikai Társasághoz.  

 
 

A Magyar Statisztikai Társaság Etikai Testületének 2015. november 23-i állásfoglalása és az erre adott válaszok.

 
 

Tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy a Fórum a Foglalkoztatásstatisztikai adatokról a Központi Statisztikai Hivatal kommunikációjáért felelős vezetőivel történt egyeztetés értelmében az év végi események torlódása következtében 2016. januárjában kerül megrendezésre. A rendezvény helyéről és pontos idejéről honlapunkon is tájékoztatást adunk.

 
 

A több éves hagyományokat folytatva a KSH és az MST közös szervezésében, a hivatal munkatársai és a társaságunk tagjai által összeállított karácsonyi ajándékcsomagokat december 16-án adtuk át a csokalyi óvodásoknak és iskolásoknak, valamint a falu idős lakóinak.

A helyi általános iskolában és óvodában a gyermekek megható izgalommal fogadtak bennünket és meglepetéssel is készültek. Minden csoportban és osztályban énekkel, verssel, általuk készített rajzokkal, ajándékokkal köszönték meg a karácsonyi ajándékcsomagokat. Csodálatos volt látni, hogy mekkora örömet szereztünk a csokalyi gyermekeknek.

Az MST Elnöksége mindenkinek megköszöni, hogy ajándékcsomagokkal támogathattuk a csokalyi óvodások és kisiskolások, valamint az idősek karácsonyi ünnepét.

az MST Elnöksége

 
 

FÓRUM A FOGLÁLKOZÁSSTATISZTIKAI ADATOKRÓL

A Magyar Nemzet című napilap levélben kereste meg a Magyar Statisztikai Társaságot, konkrét kérdéseket intézve a foglalkozásstatisztikai adatok tartalmát illetően.

A Magyar Statisztikai Társaság Elnöksége ez esetben is úgy döntött, hogy a széles érdeklődésre tekintettel egy FÓRUM keretében egy asztalhoz ülteti a foglalkozásstatisztikai adatok előállításában érintetteket a különböző felhasználói körök érdeklődő képviselőivel.

A FÓRUM előkészítése megkezdődött, az MST úgy tervezi, hogy a rendezvényre november utolsó - december első napjai közötti időszakban kerülhet sor. A statisztikusok civil szakmai tömegszervezetének vezetése bízik abban, hogy a FÓRUM keretében megnyugtatóan sikerül tisztázni a felmerült, nyitott kérdéseket.

Az előkészítő munka lezárulása után a rendezvény helyéről, idejéről honlapunkon is tájékoztatást adunk.

az MST Elnöksége

 
 

Jegyzőkönyv az MST Gazdaságstatisztikai szakosztálya elnökségének 2015. október 8-ai megbeszéléséről>

 
 

A második Statisztikai Világnap alkalmából a Royal Statistical Society (RSS) az International Statistical Institute-tal és az American Statistical Association-nal (ASA) egyetértésben állásfoglalást adott ki, melyben a Fenntartható Fejlődés Célok (SDGs) megvalósulásának érdekében további erőfeszítésekre szólít fel. Az állásfoglaláshoz csaknem 40 statisztikai társaság - köztük az MST - már csatlakozott.

 
 

A Statisztikai Világnap - 2015. október 20. - alkalmából a The World of Statistics csoport speciális elektronikus hírlevelet jelentet meg, melyhez várják a statisztikával dolgozók, foglalkozók hozzájárulásait. Az október 15.-e délig megküldött anyagok közül a legjobbakat megjelentetik a különkiadásban (részletek az angol nyelvű felhívásban).

Bíztatunk minden vállalkozó szellemű kollégát, hogy vegyen részt a hírlevél különszámának minél értékesebb és érdekesebb tartalommal történő megtöltésében és a Statisztikai Világnap méltó megünneplésében.

Benoist György
MST Nemzetközi szakosztály elnöke

The News From The World of Statistics e-newsletter is planning to feature World Statistics Day-related articles written by representatives of organizations participating in The World of Statistics in a special October 20 issue. We invite you and your organization to submit stories focused on the following two themes:

    1.  An article about the activity or activities you and/or your organization are planning for World Statistics Day
    2.  An article explaining why the goals of World Statistics Day are important to you and/or your organization

The best stories in each theme category-along with the author's byline and photo and his/her organization's logo-will be featured as the lead articles in the planned special October 20. All submitted articles will be included in the special issue.

To ensure your or your organization's article is included in the World Statistics Day special issue, please submit it by 12 a.m. October 15 (U.S. Eastern Standard Time). Email the article to Jeff Myers ( jeffrey@amstat.org ); email questions to Myers as well.

 
 

Emlékeztető az MST 2015. június 19-ei Választmányi ülésről

 
 

A Péter György Statisztikai Alapítvány pályázatot hirdet konferencia részvétel és Ph. D. tanulmányok támogatására

 
 

Az Etikai Testület 2015. február 27-én tartotta alakuló ülését, ahol az ET tagjai - körükből - Herman Sándort választották meg a Testület Elnökének

 
 

Beszámoló a FENStatS 3. Tanácsi üléséről - 2014.

 
 

Beszámoló a Péter György Statisztikai Alapítvány tevékenységéről

 
 

A Statisztikatörténeti Szakosztály 2015. évi tervei.

A Statisztikatörténeti Szakosztály 2015. január 14-én tartott ülésén Sebők László: A magyar népszámlálások anyanyelvi-nemzetiségi adatai, különös tekintettel az 1949. évi censusra című előadását hallhatták az érdeklődők. Az előadás anyaga és az ülésen készült képek elérhetők a Rendezvények menüpont alatt.

 
 

Emlékeztető az MST 2014. december 16-ai Választmányi ülésről

 
 

A csokalyi gyerekek ajándéka

 
 

Az ezredforduló táján kiépített és folyamatosan gondozott, példaértékű csokalyi Fényes Elek emlékőrző és karitatív kapcsolatot a Magyar Statisztikai Társaság vezetése a továbbiakban is kiemelt fontosságúnak tartja.

Mindez teljes szinkronban van a kapcsolatok történetét is rögzítő "Fényes Elek Breviárium"-ban írottakkal.

Ennek jegyében - egyúttal eleget téve Forró Csaba Tiszteletes Úr, csokalyi lelkipásztor honlapunkon is nyilvánosságra hozott, 2014. november 20-i kedves meghívásának - az MST (személyes és Társasági források igénybevételével) karácsonyhoz kötődően nagy mennyiségű szaloncukrot és praktikus kellékeket juttatott el 2014. december 18-án a csokalyi gyerekek és a Református Egyház javára.

az MST Elnöksége

 
 

Tisztelt Soós Lőrinc és Laczka Éva!

A több mint tíz éve kialakult kapcsolatra visszatekintve és megköszönve az elmúlt években kapott segítséget és támogatást, szeretettel meghívjuk önöket a csokalyi iskolás gyerekek ünnepi műsorára. Mivel a pontos időpont még nem tisztázott, erről majd később értesítjük önöket. Tiszteljenek meg bennünket jelenlétükkel.
Életükre és munkájukra Isten áldását kérjük!

Forró Csaba
csokalyi lelkipásztor
(2014. november 20.)

 
 

MSTNET látogatottsági statisztika

 
 

Emlékeztető az MST 2014. szeptember 30-ai Választmányi ülésről

 
 

Szomorú szívvel tudatjuk, hogy 2014. szeptember 23-án, életének 88. évében elhunyt Mórocz Béla Fényes Elek-emlékéremmel és Eötvös József-díjjal kitüntetett középiskolai tanár, a Fényes Elek Közgazdasági Szakközépiskola nyugalmazott igazgatója, társaságunk tagja. Temetésére 2014. október 16-án 11 óra 15 perckor kerül sor a Farkasréti temetőben.

Mórocz Béla gyászjelentése
Mórocz Béla méltatása

 
 

Dr. Soós Lőrinc, az MST elnökének elérhetőségei

Tekintettel arra, hogy a korábban használt (KSH) mobiltelefon már nem Soós Lőrinc használatában van, Soós Lőrinc a 70/382-1062 mobilszámon érhető el.

Email címe: lorinc.soos@mstnet.hu

 
 

Az MST Választmánya 2014. szeptember 30-án Pécsett Választmányi ülést tart, melynek a Pécsi Tudományegyetem Rektori tanácsterme ad helyet.

 
 

Szomorú szívvel tudatjuk, hogy 2014. szeptember 13-án, életének 94. évében elhunyt Halkovics László közgazdász, statisztikus, a hazai ipartörténeti, iparstatisztikai és történeti statisztikai kutatások kiemelkedő alakja, az MST Statisztikatörténeti Szakosztálya jogelődjének egyik alapítója, konferenciáinak állandó részvevője és előadója. Temetésére 2014. szeptember 26-án 14 óra 30 perckor kerül sor az Új köztemetőben, ahol sírján elhelyezzük a Statisztikatörténeti Szakosztály koszorúját.

Halkovics László gyászjelentése
Halkovics László életrajza

 
 

Az Eurostat 2015. március 10-12-én Brüsszelben konferenciát szervez "Új technikák, technológiák a statisztikában" címmel. Az NTTS konferencia Tudományos Bizottságának elnöke kéri az MST tagjait, hogy a konferenciára, előadás tartására jelentkezzenek. A részletek a csatolt dokumentumban olvashatóak.

 
 

Emlékeztető az MST Nemzetközi Szakosztály 2014. június 25-ei Tisztújító üléséről

 
 

Beszámoló az ECAS 2014. április 11-ei üléséről

 
 

Emlékeztető az MST 2013. december 16-ai Választmányi ülésről

Beszámoló a 2010 évi tisztújítás óta eltelt időszak munkájáról - Soós Lőrinc elnök

Emlékeztető az MST 2013. november 14-ei Választmányi ülésről


Tájékoztatók:

MST tájékoztató - 2.

MST tájékoztató - 1.
 


Dokumentumok:

Adó 1%

Fényes Elek

Hazai és nemzetközi kapcsolatok

Tisztújító közgyűlések dokumentumai

Választmányi ülések dokumentumai

A 2006. évi konferencia dokumentumai


Archívum