MST kezdőlap     MST történet     Alapszabály     Szakosztályok     Tisztségviselők     Örökös tagok     Tagság     
   Hírek, dokumentumok     Rendezvények     Etikai Kódex     Keleti Károly Emlékérem     Keleti Károly Pályadíj     
Statisztikai Világnap   (aktualizálva: 2015.10.13.)
 

A Statisztika második Világnapja
- 2015. október 20. -

 

A statisztika a valóság számszerű információinak megfigyelésére, összegzésére, elemzésére és modellezésére irányuló gyakorlati tevékenység és tudomány, gyakran hívják statisztikának a statisztikai tevékenység eredményeként keletkező adatokat is. A statisztika szót elsőként a német Gottfried Achenwall használta 1749-ben, az állam tevékenységével kapcsolatos adatok elemzésére, a 19. század során a statisztika szó jelentése lényegesen bővült.

Napjainkban a statisztika jelen van a mindennapi életünkben, a tanulásban, a munkánkban, erre alapulnak a döntéshozók döntései, de a statisztika fontos szerepet tölt be a média tájékoztatási tevékenységében is. Az internet világában a statisztikai adatok, információk még inkább felértékelődtek, ezért fontos, hogy a statisztika művelői, használói minél többet tudjanak a statisztikákról, arról hogy mire és hogyan lehet használni a statisztikákat, azaz a statisztikai kultúra fejlesztése a statisztikusok fontos feladata. Az ENSZ Statisztikai Bizottsága 2010 februárjában az október 20.-át Statisztika Világnapjává nyilvánította. A Statisztika Világnapját első alkalommal 2010 októberében ünnepeltük, a Statisztika Világnapját - második alkalommal - 2015 októberében fogjuk ünnepelni.

Magyar Statisztikai Társaság

 
 

A második Statisztikai Világnap alkalmából a Royal Statistical Society (RSS) az International Statistical Institute-tal és az American Statistical Association-nal (ASA) egyetértésben állásfoglalást adott ki, melyben a Fenntartható Fejlődés Célok (SDGs) megvalósulásának érdekében további erőfeszítésekre szólít fel. Az állásfoglaláshoz csaknem 40 statisztikai társaság - köztük az MST - már csatlakozott.