Előadások
A világgazdaság agrárszektora és a magyar mezõgazdaság
Dr. Simai Mihály, akadémikus, egyetemi tanár, a Világgazdasági Kutatóintézet kutatóprofesszora
Magyarország egyike azoknak az államoknak, amelyekben a mezõgazdaság társadalmi és politikai okokból is lényeges szerepet tölt be az ország életében. Vitathatatlan természetesen a mezõgazdaság gazdasági jelentõsége is. Figyelemreméltó továbbá, hogy az európai integrációs szervezet bõvülésének minden fázisában ez a szektor volt az egyik legtöbb problémát okozó tényezõ. Az agrárszektor elemzése minden szinten (globális, regionális vagy nemzeti) összetettebb feladat, mint más szektoroké. Egyidejûleg kell ugyanis vizsgálni a biológiai folyamatok, a demográfiai változások, a technikai mûveletek, a geológiai és éghajlati feltételek, az étkezési szokások, a piaci és jövedelmi viszonyok, a tõkefelhalmozás és allokációk, a településrendszer és tulajdonviszonyok, a tudományos kutatások, a vállalkozói és üzleti tevékenységek, a kulturális viszonyok, a hagyományok, a nemzetközi munkamegosztás és más tényezõk sajátos befolyását. A szektorban végbemenõ folyamatok komplex elemzése a termelési rendszer decentralizáltsága miatt is összetett feladat. A magyar mezõgazdasági cenzus eredményei sok vonatkozásban hézagpótló információkat adnak e fontos szektor néhány alapvetõ tendenciájáról A statisztikai összeírások éppúgy, mint az agrárpolitikák szükségképpen csak néhány területet foghatnak át. Hazánkban különösen jellemzõ volt az elmúlt évtizedben az agrárpolitika korlátozottsága. A hangsúly, amelyet a kárpótlásra, a földtulajdonra és a dekollektivizálásra helyeztek, illetve a földtulajdonnal kapcsolatos viták elterelték a figyelmet a szektor szerkezeti és szervezeti problémáiról, verseny- és jövedelemtermelõ képességérõl. Azt is lényegében figyelmen kívül hagyta a hivatalos agrárpolitika, hogy a világ agrárszektorában zajló hatalmas változások fényében, amelyeket egyes szakértõk „csendes agrárforradalomként” jellemeztek, milyen feladatai lettek volna a XXI. század elején a magyar mezõgazdaságnak a felzárkózással és a szektor globális és az EU keretei között zajló vállalati és piaci integrálódásával kapcsolatban.
E rövid elõadás keretében természetesen nem vállalkozhattam arra, hogy a fentiekrõl átfogó képet adjak, csupán néhány fontosabb kérdéssel kívánok foglalkozni. Nem tudtam még kellõ mértékben felhasználni a mezõgazdasági cenzus adatait sem a magyar agrárszektor nemzetközi versenyképességének és nemzetgazdaságban elfoglalt helyének összehasonlító elemzésére.
A mezõgazdaság a globális és a magyar gazdaságban
Az agrárszektor helyzete és jövõje mindenütt élénk vita tárgya. A GDP forrásaira összpontosító elemzés rendszerint abból indul ki, hogy a XX. század során a mezõgazdaság súlya a világtermelésben számottevõen kisebb lett. Azt a tényt azonban a politikusok és közgazdászok közül egyre többen ismerik el, hogy a szektor helyét és szerepét nem lehet reálisan megítélni csupán annak alapján, hogy súlya mekkora a bruttó nemzeti termékben. Erre racionális és hatékony agrárpolitikát sem lehet építeni. Igen fontos azonban a mezõgazdaság gazdasági és társadalmi szerepének komplex megközelítése. Nálunk is sokan ismerték fel, hogy ezt csak nagyobb távlatokban, szélesebb összefüggésekben és a vidékfejlesztés komplex rendszerébe ágyazva célszerû megtenni. Figyelembe kell venni a mezõgazdaság megváltozott szerepét is. A XX század elején a mezõgazdaságból származó jövedelmek tõkét, a felszabaduló munkaerõ dolgozókat biztosítottak az ipar fejlõdéséhez a mai fejlett országokban is. 1900-ban a föld lakóinak 80%-a számára nyújtott a mezõgazdaság megélhetést. A fejlett ipari országokban az aktív keresõk 38-40%-a dolgozott a mezõgazdaságban, a fejlõdõ országokban az aktív keresõk 85-96%-a. 1950-ben a mezõgazdaságból élõk aránya a fejlett ipari országokban 25%, a fejlõdõ országokban 63% volt. Az évszázad végére a fejlõdõ országokban is 50% alá esett vissza arányuk. A fejlett ipari országokban pedig a lakosság 2-5%-a élt közvetlenül a mezõgazdaságból.
Magyarországon 1900-ban az aktív népesség csaknem 60%-a dolgozott a mezõgazdaságban. Arányuk még 1950-ben is 50%-volt, az évszázad végére azonban már csak valamivel több mint 7% volt a szektorból élõk aránya. Ha azokat is figyelembe vesszük, akiknél a mezõgazdaság kiegészítõ jövedelemforrás, az arány természetesen nagyobb.
A mezõgazdaság súlya a világ bruttó termékében 2000-re 5% alá esett, a világgazdaság egyes térségeiben a következõképp alakult.
A mezõgazdaság aránya a bruttó nemzeti termékben
Térség |
1970 |
1998 |
Fejlett országok |
4,0 |
2,0 |
Fejlõdõ országok |
26,0 |
15,0 |
Közép és Kelet-Európa |
18,0 |
12,0 |
Magyarország |
18,0 |
7,0 | Forrás: UNCTAD, 2000 (Az adatok kerekítettek)
A legszegényebb országokban az agrárszektor még mindig a BNT 30-50%-át adja és az export 40-70%-ának forrása. A szektor a volt közép-kelet-európai szocialista országok többségének kivitelében 10-12%-ot tett ki a XX. század utolsó három évében.
Az elmúlt évtizedek során a világ mezõgazdasági termelésének volumene abszolút mértékben és egy fõre számítva is számottevõen bõvült. A világ mezõgazdasági termelése globális viszonylatban az 1950-es években évi átlagban 3,3%-kal, az 1960-as években 2,6%-kal, az 1970-es években 2,1%-kal, az 1980-as években 2%-kal emelkedett. Az 1990-es évekre vonatkozóan a következõ táblázat az agrárszektor globális és az egyes fõbb térségekben végbement bõvülését hasonlítja össze a magyar adatokkal.
A mezõgazdasági termelés volumenének növekedése (1989-1991=100,0)
Térség |
1990 |
1991 |
1992 |
1993 |
1994 |
1995 |
1996 |
1997 |
1998 |
1999 |
2000 |
Világ |
100,7 |
101,2 |
103,5 |
104,1 |
107,1 |
109,3 |
113,7 |
116,5 |
118,2 |
121,2 |
122,9 |
Afrika |
98,0 |
104,9 |
102,4 |
106,0 |
108,7 |
110,2 |
121,8 |
120,2 |
124,4 |
126,8 |
127,5 |
Észak és Közép-Amerika |
101,5 |
101,2 |
107,6 |
100,5 |
113,5 |
109,5 |
114,0 |
117,5 |
119,0 |
121,5 |
124,5 |
Dél-Amerika |
99,5 |
102,6 |
105,6 |
105,8 |
112,4 |
118,8 |
120,8 |
124,8 |
127,5 |
134,8 |
137,9 |
Ázsia |
100,7 |
103,0 |
107,9 |
113,3 |
117,9 |
123,5 |
128,8 |
133,6 |
137,2 |
140,8 |
143,2 |
Európa |
99,8 |
99,9 |
97,8 |
96,0 |
93,7 |
94,4 |
98,0 |
98,3 |
98,5 |
99,8 |
99,1 |
Magyarország |
96,5 |
100,8 |
78,6 |
71,1 |
71,8 |
70,8 |
76,0 |
78,3 |
78,1 |
74,6 |
72,1 |
Forrás: FAO, 2001
Hosszabb idõszakot figyelembe véve megállapítható, hogy a mezõgazdasági termelés növekedése valamivel gyorsabb volt, mint a népességé. Globális méretekben az egy lakosra számított élelmiszer-termelés 1960-2000 között évi átlagban 0,7%-kal emelkedett. A megmûvelt földterület eközben csak 10%-kal bõvült, a világ népessége viszont 90%-kal nõtt.
A világ mezõgazdasági termelésének bõvülése - globálisan - lényegében lépést tartott a lakosság növekedésével, a jövedelmek egy fõre számított alakulása nyomán fellépett nagyobb minõségi igényekkel, a változó fogyasztói szokásokkal és az ipari növények iránti kereslettel is. A fejlõdés azonban idõben és térben egyaránt egyenlõtlen volt globális méretekben: egyes térségekben idõrõl idõre a túltermelés, másutt a hiány okozott problémákat; nem került ugyan sor olyan mértékû éhinségekre, mint a korábbi évszázadokban, vagy a XX. század elsõ felében. Az alultápláltság azonban a világ több térségében tartóssá vált, közel egymilliárd embert sújt és kb 400 millióra tehetõ az éhezõk száma. A tömeges éhezés elkerülésében jelentõs szerepet játszott, hogy Kína és India a XX. század végére meg tudta oldani lakói többségének élelmiszer-ellátását. Segítettek a nemzetközi programok is a világ élelmezési biztonságának javulásában. Az élelmezési válságok, éhínségek fõ okai között a XX. század második felében gyakrabban szerepelt a szegénység, a kirekesztettség, illetve a polgárháborúk, mint az agrárszektor zavarai, vagy a természeti csapások. A világgazdaságra jellemzõ nagy és növekvõ egyenlõtlenségek talán még nagyobb mértékben megmutatkoznak a mezõgazdaságban.
Az elmúlt évtizedekben jelentõs egyenlõtlenségek jellemezték hazánk agrárszektorának alakulását is. Az ingadozásokban és egyenlõtlenségekben az egyes idõszakokban különbözõ konkrét okok játszottak szerepet. Különösen jelentõs volt azonban az adott idõszakok agrárpolitikájának felelõsége.
A faeke és az ipari mezõgazdaság egy bolygón
Technikai szempontból a világgazdaságban három, egymástól radikálisan eltérõ mezõgazdasági rendszer mûködik a XXI. század elején. Az elsõ a fejlett ipari országokban és a fejlõdõ világ számos ültetvényén a technikai fejlõdés legújabb vívmányainak sokoldalú alkalmazására épülõ ún. ipari mezõgazdaság, a másik a fejlõdõ világban a zöld forradalom nyomán jött létre, a harmadik a rendkívül vegyes „összes többi”, amelyben túlsúlyban van az elmaradott hagyományos gazdálkodás. Ez utóbbi keretében a XXI. század elején is jelen vannak még a korábbi évszázadok technikái, beleértve az ember vontatta faeke használatát is. Abból az 1,3-1,4 milliárd emberbõl, akik a mezõgazdaságból élnek az új század elején, még igen sokan a globális szegénységi szint alatti vagy azt éppen meghaladó, a napi egy dollárnak megfelelõ jövedelmet is alig biztosító mini- és mikrogazdaságokban tengõdnek. A világ (és ezen belül a volt szocialista országok) szegényeinek többsége falusi körzetekben él. Nem õk határozzák meg azonban Földünkön az agrárszektor piaci helyzetét és fejlõdésének irányát. A XXI. század elején elsõsorban a fejlett ipari országok kereskedelmi orientációjú nagygazdaságai, szövetkezetei és a fejlõdõ országok modern ültetvényes gazdaságai, illetve a zöld forradalmat jól hasznosító nagyobb termelõi a meghatározóak a kínálati viszonyok alakításában. Ezekben a növekvõ mértékben iparosodott gazdaságokban az új technika széles alkalmazása radikálisan átalakította a termelést. A modern szervezési és termelési módszerek, gépek, berendezések, vegyi anyagok stb. alkalmazása hatalmas mértékben növelték a termelékenységet a hagyományoshoz képest. A mezõgazdasági munka termelékenysége a legtöbb vezetõ ipari országban, így pl. az Egyesült Államokban, Belgiumban, Dániában stb. korábban nem tapasztalt ütemben emelkedett. A mezõgazdasági dolgozók termelékenysége a modern, gépesített gazdaságokban többszázszorosa a hagyományos manuális mezõgazdaságénak.
Az Egyesült Államokban a termelékenység növekedésének üteme a mezõgazdaságban több évtizeden keresztül gyorsabb volt, mint az iparban vagy a gazdaság egyéb szektoraiban. A FAO adatai szerint a XX. század végére a fejlett nyugat-európai országokban a mezõgazdasági gépek, mûtrágya, vegyi anyagok, komplex használata 100 hektárra növelte az egy dolgozóra számított megmûvelt földterület nagyságát. Ez a nagyság Északnyugat-Európa legjobban felszerelt gazdaságaiban elérte a 200 hektárt (1950-ben 10-20 hektár volt). Ezekben az országokban 1950-ben egy dolgozó 10-12 tehenet tudott megfejni naponta kétszer. A XX. század végén a hordozható fejõgépekkel napi 50 tehénre, az automatizált „fejõszalonokkal” 200 tehénre tudták növelni az egy dolgozóra számított kapacitást. A mûtrágya használatának bevezetése és növekedése, valamint a „tudományosan” megszervezett takarmányozás számottevõen megnövelte a hozamokat. Franciaországban pl. a XX. század közepétõl az 1990-es évekig a mûtrágya-felhasználás 45kg-ról 250 kg-ra nõtt hektáronként, a búza átlagos hozama 18 mázsáról 71 mázsára emelkedett. Hasonló hozamnövekedésre került sor a kukorica és más gabonafélék esetében is Európa északnyugati országaiban. Ebben természetesen nagy szerepe volt más tényezõknek is: a specializációnak, az új növény- és állatfajták kifejlesztésének, az öntözés terjedésének. Globálisan az öntözött területek az 1960-as évekre jellemzõ 80 millióról 270 millió hektárra nõttek. A technikailag jól felszerelt nagyobb gazdaságok fontossága és szerepe is nõtt és hozzájárult a termelés és termelékenység emelkedéséhez.
Gazdasági és politikai, belsõ és külsõ tényezõk hatására sajátos módon alakult a közép- és kelet-európai országok agrárszektorának helyzete. A térségben különösen sok sajátos vonás jellemezte a magyar mezõgazdaságot. Az ágazat az 1950-es évek elejére kialakult válságból kilábalva az 1970-es és 1980-as években kiemelkedõ eredményeket ért el a térség államaihoz viszonyítva, lemaradása bizonyos területeken a nyugat-európai országokhoz képest is csökkent. A gabonafélék hektáronkénti hozama 1989-91-ben 15%-al volt az európai átlag felett és csak 5%-al maradt el az osztráktól. Az 1990-es évek végére az európai átlagra esett vissza s több mit 20%al volt az osztrák átlag alatt. Figyelemreméltó, hogy a XXI. század elejére a magyar mezõgazdaságra is növekvõ mértékben az általános kelet-európai tendenciák váltak jellemzõvé. Nagy számú igen alacsony hatékonyságú törpebirtok alakult ki. Nem került sor a mezõgazdaság modernizálására, és több térségben is megjelent az 1930-as évekre jellemzõ falusi alulfoglalkoztatottság és a viszonylag magas munkanélküliség. Az egy mezõgazdasági dolgozóra számított új érték alakulása tükrözi a mezõgazdasági munka termelékenységét és a magyar mezõgazdaság romló helyzetét.
Egy dolgozóra számított új érték a mezõgazdaságban (1995-ös dollárban, kereskedelmi árfolyamon)
Ország |
1978-81 |
1995-97 |
Ausztria |
100 |
100 |
Bulgária |
14 |
n.a. |
Csehország |
n.a |
18 |
Dánia |
129 |
186 |
Franciaország |
126 |
177 |
Olaszország |
65 |
84 |
Nagy-Britannia |
14 |
122 |
Németország |
n.a |
102 |
Magyarország |
22 |
17 |
Spanyolország |
n.a |
66 |
Szlovákia |
n. |
13 | Forrás: a Világbank adatai alapján számítva.
Az EU szakértõinek számításai szerint egy 20 hektáros mezõgazdasági üzemben az új érték Közép- és Kelet-Európa potenciális új EU-tagállamainak átlagában a nemzeti átlagbér 1,2-szerese. Magyarországon ez valamivel magasabb, a nemzeti átlagbér 1,6-1,7-szerese. A Világbank szakértõinek elemzése szerint az 1990-es évek második felében a magyar mezõgazdaságban a földterület egyharmadán mûködõ gazdaságok még versenyképesek voltak nemzetközi méretekben is. Azóta a helyzet valószínûleg ezekben sem javult.
Az agrárszektor növekvõ lemaradásában természetesen szerepet játszott a mezõgazdasági termelés csökkenése az 1990-es években. A XX. század utolsó évtizedében számításaim szerint a magyar mezõgazdaság kumulált vesztesége 1984-1989 átlagához képest két év teljes termelésének felelt meg. A mezõgazdasági beruházások 1990-ben az összes nemzetgazdasági beruházásoknak 9%-át adták, 2000-ben alig 3%-át. A birtokviszonyokban végbemenõ változások és az a tény, hogy - mint ezt a mezõgazdasági cenzus adatai is tükrözik - számottevõen megnõtt a kis- és törpegazdaságok aránya ugyancsak hozzájárultak a lemaradás növekedéséhez. Az EU-tagság küszöbén nem különösebben biztatóak a cenzus egyes eredményei sem, pl. az, hogy az átlagos életkor a magyar mezõgazdaságban 55 év, vagy hogy az ott dolgozók több mint 57%-a csak alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezik és csupán 6% a felsõfokú végzettségûek aránya a mezõgazdasági dolgozók között.
A magyar mezõgazdaság a birtokviszonyok és a technikai felszereltség tekintetében olyan idõszakban indult el a világgazdaság fejlett szektorára jellemzõ tendenciákkal ellentétes irányba, amikor gazdaságunk világgazdasági integrálódása minõségileg új szakaszba lépett és az ország az EU várólistájára került.
A rendszerváltást követõ kormányok agrárpolitikája, amelyet a politikai viszonyok legalább olyan mértékben befolyásoltak, mint a tömeges kollektivizálás idõszakában, nagymértékben felelõs a kialakult helyzetért és az agrárszektor nehézségeiért. Nyilvánvaló azonban, hogy a piaci feltételek is módosultak. Ebben nemcsak a keleti piacokról való kivonulás játszott szerepet, hanem a kereskedelempolitika átalakulása is. A magyar agrárpolitika belsõ és külsõ feltételei a következõ évtizedben tovább módosulnak.
Az új feltételek és az agrárpolitikák
Az elmúlt évtizedben a magyar mezõgazdaságban jelentõs mértékben a birtokviszonyok átalakulása nyomán új érdekstruktúra alakult ki, amellyel minden kormányzatnak számolnia kell. A mezõgazdasági összeírás adatai jól tükrözik, hogy nõtt a kisebb és közepes méretû gazdaságok száma és csökkent a nagygazdaságoké. Az is világos, hogy felgyorsult a differenciálódás folyamata, amelyben különbözõ tényezõk játszottak szerepet, mint pl. a fõfoglalkozású és mellékfoglalkozású termelõk, valamint a földjüket bérbeadók helyzetének és érdekeinek eltérései, a gazdaságok eltérõ felszereltsége és természetesen a földek minõsége és fekvése. Igen lényeges azonban a belsõ és a nemzetközi piaci háttér átalakulása is.
A magyar mezõgazdaságra hatottak a globális változások is. Az agrártermékek keresleti viszonyai, a kereskedelempolitikák átalakulása, a nemzetközi egyezmények e szektorra vonatkozó következményei, a technikai fejlõdés és a verseny eleve új feltételeket rajzolnak ki, amelyekhez a gazdaságoknak és az agrárpolitikáknak egyaránt igazodniuk kell.
Az elmúlt évtizedben a FAO keretében szervezett világkonferenciák ismételten kiemelték, hogy a XXI. században is a szektor alapvetõ funkciója marad a világ lakóinak élelmiszer-ellátása. A mezõgazdasági termékek iránti kereslet növekedése hosszabb távon globális méretekben azonban tovább lassul. A XXI. század elsõ harmadában a kereslet várható évi növekedése 1,5% lesz, szemben a XX. század utolsó harmadának 2,2%-os éves növekedésével. A lassulásban a világ népességének lassuló növekedése mellett az is szerepet játszik, hogy a magas jövedelmû országokban az élelmiszerek fogyasztásának szintje aligha emelkedik tovább. A mezõgazdasági termek iránti kereslet növekedés döntõ részére a fejlõdõ világban kerül sor a következõ évtizedek során. Annak a közel 3 milliárd embernek, akik a föld népességét 9 milliárdra emelik a XXI. század közepére, 95%-a a fejlõdõ világban látja meg a napvilágot. A kereslet az urbanizáció nyomán a fejlõdõ országokban is valószínûleg mindenütt gyorsabban nõ feldolgozott élelmiszerek iránt, mint a mezõgazdasági nyerstermékek iránt, melyekbõl a kínálat gyorsabban emelkedik. Lassul azonban a kereslet növekedése a fejlõdõ világban is. Sajátos helyzetet teremt a fejlõdõ országokban az urbanizáció. A kereslet kielégítése a belsõ termelésbõl ennek nyomán különösen azokban az országokban lesz nehéz, amelyekben az agrárszektor elmaradott, a termelõk zöme törpebirtokos, önellátó, és nem, vagy alig képes piacra vihetõ termékfelesleg elõállítására. A legtöbb fejlõdõ országban ugyanakkor már ma is nehéz a városok ellátásához szükséges élelmiszerimport finanszírozása. Sok ország tapasztalatai utalnak ugyanakkor arra is, hogy a nagyvárosok körüli magas technikai felszereltségû kis gazdaságok százezrei mûködhetnek hatékonyan pl. a dísznövény-, illetve a zöldségtermesztésben és -ellátásban. Úgy tûnik, hogy a nagy hipermarket-hálózatok is egyre inkább hajlandók az együttmûködésre ezekkel a kis gazdaságokkal.
A nemzetközi piacokon a várható keresletet illetõen jentõs különbségekre kell számítani a gazdasági feltételekben a jövõben is. A világ valamennyi térségében, de különösen a fejlett ipari országokban folyatódik az élelmiszerek iránti kereslet szerkezetének átalakulása. A volt szocialista országokban a helyzet várható javulása nyomán az elmúlt évtizedben végbement visszaesés után átmenetileg ismét nõhet az élelmiszerek iránti kereslet és javulhat ennek szerkezete is. Világviszonylatban tovább nõ a magasabb minõségû, biztonságosabb, az egészséges életmód követelményeinek jobban megfelelõ cikkek aránya. Egyik lényeges kérdés ezzel kapcsolatban a biotermékek szerepe a jövõ fogyasztásban. Világméretekben az organikus úton termelt élelmiszereket a fogyasztás 6-8%-ára becsülik a nemzetközi szervezetek szakértõi, áraik 20-100%-kal magasabbak a konvencionális termékekénél. Ennek okai egyebek között az alacsonyabb hozamok és a magasabb munkaerõ-ráfordítások. Térhódításuk elsõsorban a magas jövedelmû államokban, illetve fogyasztói rétegekben nõtt meg. Jelenleg az európai mezõgazdaság 2-3 %-án termelt biotermékek iránti kereslet nõ azonban leggyorsabban. A biotermékek terméshozamai általában alacsonyabbak, Angliában pl. az organikus módon termelt búza hozama 44%-kal alacsonyabb, mint a nem biomódon termesztetté. Ennek oka egyrészt az, hogy az engedélyezett növényvédõ szerek hatékonysága rosszabb. (A kén és rézszulfát/kisebb mértékben véd a rovaroktól és a gombásodástól. A gyomok gyors terjedése különösen súlyos probléma.) További probléma az, hogy a biotermelõk nem közvetlenül juttatják vissza a nitrogént a talajba, hanem erre a célra különleges növényeket használnak, ami megköveteli, hogy meghatározott nagyságú földterületeket, általában a terület egyharmadát átmenetileg ne használják fel produktívan. Ezen a területen nitrogént és nem élelmiszereket termelnek. Az EU területén jelenleg pl. 90 millió hektáron gazdálkodnak. Ha a hozamok 44%-kal csökkennének, további 40 millió hektárra lenne szükség. Igaz, hogy az EU mezõgazdasága jelenleg 20%-kal többet termel, mint a térség szükséglete. A biotermelés azonban nagyobb mértékben csökkentené a felesleget, mint a 20%. A térségben vannak még szabad földterületek, amelyeket hasznosítani lehetne, ezek minõsége általában gyengébb. Lényeges kérdés a jövõt illetõen, hogy a magyar EU-tagság automatikusan ösztönzi-e majd a fejlõdést az iparosodó mezõgazdaság nyugat-európai és amerikai modellje irányában, amelyik egyre több gépet, vegyi anyagot, a a tudomány segítségével kifejlesztett új növény és állatfajtákat állít elõ, rengeteg vizet használ és a hozamok minden áron való növelésre koncentrál, illetve Magyarország a térség „biotermelési” bázisává válik. Ennek eldöntéséhez célszerû lenne az organikus, vagy ahogy nálunk nevezik: a biotermelés hazai feltételeinek mélyebb, az ideológiáktól és illúzióktól mentes tudományos elemzése.
A XXI. században még fontosabbá válik a vidéki népesség fenntartó és eltartó képességének növelése. Ennek egyik fontos eleme a szakadék csökkenése mezõgazdaság és egyéb szektorok jövedelemtermelõ képessége között. E folyamatot segítheti az is, hogy a mezõgazdaság növekvõ mértékben integrálódik a gazdaság más szektoraival. A fejlett ipari országokban növekvõ mértékben jellemzõ az agráripari szolgáltató blokk. Az Egyesült Államokban már néhány évtizeddel ezelõtt kialakították e folyamat jellemzésére az agrárbusiness fogalmát. Nálunk az e fogalomkörnél szûkebb élelmiszergazdaság elnevezést szoktuk használni.
Az agrárüzlet a XXI. század elején magában foglalja a mezõgazdasági termelést, a feldolgozást, a beszállító ágazatokat, az élelmiszerek kereskedelmét és az adott szektorokat kiszolgáló tudományos kutatási, pénzügyi, biztosítási, szállítási és kommunikációs és egyéb szolgáltatásokat, amelyek összesen a világ bruttó nemzeti termékének közel egynegyedét teszik ki. Egyes országokban az agráripari szolgáltató blokk aránya természetesen eltérõ és nem változatlan. Nem egyértelmû az sem, hogy mit lehet e kategóriába sorolni, és a fogalom használata mennyiben tudományos és mennyiben manipulatív az agrárlobbik érdekében, egyebek között a szubvenciók társadalmi költségeinek elfogadásának elõsegítésére.
Magyarországon, az 1990-es évek végén az agrárüzlet arányát a bruttó nemzeti termék 23-24%-ára becsültem, ami nagyjából megfelelt a világátlagnak. Globális méretekben a XXI. század elejére a közel 7 billió dolláros üzletbõl (1998-as vásárlóerõ-paritáson számítva) a szûken vett mezõgazdaság részaránya az 1950 körüli kb. egyharmadról 17-20% körülire zsugorodott, és ez a tendencia tovább folytatódik. Az agrárüzlet valamennyi területén, beleértve a mezõgazdaságot is, a gyors tõkekoncentráció és különösen az értékesítésben és feldolgozásban néhány óriásvállalat kiemelkedése vált jellemzõvé. Minél fejlettebb a világ mezõgazdasága, annál nagyobb a nemzetközi társaságok jelentõsége a termelõk vetõmaggal, technikával stb. ellátásában, és annál többet kell fizetni e társaságoknak termékeikért, szolgáltatásaikért. A termelt mezõgazdasági cikkek mind nagyobb része ipari feldolgozás után kerül a fogyasztóhoz. Az Egyesült Államokban pl. a termelt élelmiszerek 85%-át dolgozzák föl valamilyen fokon, és csak azután kerül a fogyasztásba. Európában ez az arány valamivel kisebb: kb. 65-70%. Miközben az elmúlt 50 esztendõ során az a mezõgazdasági cikkek aránya a világexportban 50%-ról 6-7 %-ra esett vissza, radikálisan nõtt a feldolgozott élelmiszerek aránya a világkereskedelemben is. Az 1960-as évekhez képest a valamilyen fokon feldolgozott élelmiszerek aránya a fejlett ipari országok agrár- kivitelében 48%-ról az 1990-es évekre közel 70%-ra, a fejlõdõ országok exportjában 41%-ról 54%-ra nött. A magas feldolgozottsági fokú élelmiszereké a fejlett ipari országok kivitelében 19%-ról 67%-ra, a felõdõ országok mezõgazdasági exportjában 8%-ról 17%-ra emelkedett..
Az agrárszektorban is gyorsult a nemzetköziesedés. Ennek egyik tényezõje a technikai fejlõdés. Az információs technika, a mûholdak és a távérzékelés segítségével hatalmas térségekre képes elõrejelzésekre, termésbecslésekre. A biotechnológia bevonulása a mezõgazdaságba a helyenként jelentkezõ ellenállás ellenére tovább folytatódik. A mezõgazdaság termelõk növekvõ mértékben válnak függõvé a biotechnológiától a vetõmagellátásban és olyan hibridek kifejlesztésében, amelyek ellenállnak a növényi kártevõknek. A technikai fejlõdés nyomán csökkennek a fajlagos termelési költségek is. Új technológiák alakulnak ki a biomassza energetikai hasznosítására. Új, biológiai úton elõállított anyagok jelennek meg, amelyek versenyképesek a petrokémia útján elõállított mûanyagokkal. Jelentõs mértékben javul a tartósítás technikája is. Az élelmiszer-szállítás technikai fejlõdése ugyancsak segíti az agrárszektor globalizálódását. A nemzetköziesedést erõsíti az árutõzsdék növekvõ szerepe is. Sajátos módon legkevésbé a földtulajdon nemzetköziesedik, amitõl pedig különös mértékben félnek egyes hazai politikai csoportok.
Igen lényeges tendencia, amivel az agrárpolitikáknak ugyancsak számolniuk kell az, hogy a mezõgazdasági szektor növekvõ mértékben válik függõvé a nagy nemzetközi társaságoktól.
A nemzetközi társaságok szerepe a múltban is jelentõs volt a mezõgazdasági cikkek nemzetközi kereskedelmében. A XX. század második felében azonban kiterjedt az agrárüzlet szinte minden területére, s természetesen a technikailag átalakuló élelmiszeriparra.
Az élelmiszeriparra a XXI. század elején sajátos struktúra jellemzõ. A legfelsõbb szintet néhány hatalmas globális társaság alkotja a Nestle, a Coca Cola, a Philip Morris, az UNILEVER stb. Ezek hatalmas élelmiszer-ipari konglomerátumok.
A második szinten olyan nagyvállalatok helyezkednek el, amelyek sok esetben a hagyományos ágakban jöttek létre. Ezek közé tartozik pl. a korábban rendkívül decentralizált cukoripar és a tejfeldolgozó ipar. Az egyik legnagyobb vállalat a Danone. Üzleti forgalma 2000-ben meghaladta a 14 milliárd dollárt. E társaságok nemzetköziesedése még sok esetben elmarad az óriásokétól. A harmadik szintet rengeteg kis- és középvállalat képviseli, amelyek fõleg a helyi piacra termelnek. Ezek egyes területeken azonban növekvõ mértékben olvadnak be a nagy társaságokba.
A nagy élelmiszer-termelõ társaságok nem elsõsorban a földek felvásárlása révén terjesztik ki hálózatukat a mezõgazdasági termelésre. A világ sok térségében ellátó láncokba szervezik a mezõgazdasági termelõket. A szerzõdéses termelés különbözõ modelljei nagygazdaságok és kistermelõk millióit kapcsolják be a globalizált hálózatokba. Ez lehetõvé teszi azt, hogy a termelõk jobban összekapcsolódjanak a fogyasztók igényeivel és könnyebben jutnak hitelekhez is. A láncolatokból kimaradó termelõk egyre inkább marginalizálódnak és tönkremennek. A nemzetközi gabonakereskedelemben 6 társaságot szokott a szakma a gabonapiac cárjaként emlegetni, a világforgalom csaknem 90%-át ellenõrzik. Hasonlóan magas a nagy nemzetközi társaságok aránya a kávé-, a kakaó-, teakereskedelemben. A banánüzletben 3-4 társaság a forgalom 80%-át ellenõrzi.
Igen gyorsan nemzetköziesedik az élelmiszer-kiskereskedelem is, ebben a szektorban két sajátos integrációs tendencia érvényesül. Az egyikre az a jellemzõ, hogy nagy élelmiszer-ipari társaságok igyekeznek globális értékesítési, kiskereskedelmi hálózatokat érdekkörükbe vonni. A másik tendencia a globális kiskereskedelmi hálózatok létrejötte és törekvése termelõ- és szállítóhálózataik kiépítésére. Mindkét folyamat erõsíti az agrárüzletben a koncentrációt. Világviszonylatban a folyamat a leginkább Európában elõrehaladott, ahol 4-5 szupermarketlánc ellenõrzi az élelmiszer kiskereskedelem kétharmadát.
Az új feltételek mellett a hagyományos agrárpolitikák nem számíthatnak sikerre. A XXI. század agrárpolitikája egyidejûleg általános vidékfejlesztési politika, jövedelempolitika, üzleti, környezeti és mûszaki fejlesztési politika, amely az adott területen képes a nemzeti és nemzetközi érdekek, célok és eszközök összehangolására is. Az alkalmazkodás mindehhez nem könnyû. Valószínûleg több modell alakul majd ki a következõ 2-3 évtized során. Egyértelmû, hogy igen lényeges kérdés marad a megfelelõ egyensúly a nagybefektetõk és a családi gazdaságok és a törpegazdaságok között. Ezek az egyensúlyi követelmények természetesen sok vonatkozásban másképpen fogalmazódnak meg a gabonatermelésben, az állattenyésztésben, a dísznövények terén, a zöldség- és gyümölcstermesztésben, a gyógynövények termesztésében, a szõlõ- és bortermelésben, a halgazdaságokban és az erdõgazdálkodásban. A fejlett államokban a legtöbb területen számottevõen csökkenteni kellene az önellátó, a piacra termelni képtelen és döntõen az állami jövedelemtámogatástól függõ törpegazdaságok arányát. Az EU-ba integrálódni igyekvõ magyar mezõgazdaság orientációja szempontjából lényeges az is, hogy a fejlett ipari országok agrártermelõinek a szûken vett mezõgazdaság már ma is csökkenõ jövedelemforrása, jelentõs egyéb, pl. feldolgozó-, illetve kereskedelmi tevékenységeket is folytatnak Nõ a hobbiparasztok száma és aránya a gazdag országokban, különösen a szõlõ- és bortermelésben, az állattenyésztésben. Növekvõ szerepet játszik az ilyen országokban a mezõgazdaság, mint rekreációs szektor. A mintegy félmillió német paraszt közül csaknem 300 000-nek a mezõgazdasági tevékenység jövedelmüknek alig felét teszi ki. Emelkedik a „félparasztok” vagy „negyedparasztok” aránya más fejlett országokban is. Ezzel egyidejûleg a hatékony, az egyéb szektorok jövedelmezõségével versenyképes kereskedelmi birtokok fontossága mindenütt jelentõs a termelésben. Ezek természetesen nem szükségképp nagyméretû gazdaságok. Sokkal jelentõsebb a befektetett tõke nagysága és a termékszerkezet.
Egyébként nálunk is az a helyzet, hogy a mezõgazdasági tevékenységet folytatók több mint egyharmadának az agrárszektor egyre inkább csak kiegészítõ jövedelemforrás.
Fontos realitás az agrárpolitikák számára az is, hogy meddig és milyen mértékben számolhatnak a szubvenciókkal és azoknak milyen formái maradnak fenn. Nálunk különösen nagyok a várakozások az Európai Uniótól remélt támogatásokkal kapcsolatban Jelenleg az EU keretében a közvetlen szubvenciók mellett igen jelentõs az ártámogatás s a termelõk jelentõs adókedvezményekhez is jutnak. Ezek együttes értéke 2001-ben 110 milliárd dollárt tett ki, a közös agrárpolitika költségei pedig az EU költségvetésének felére rúgtak. Az EU-ban a mezõgazdaság bruttó jövedelmeinek egyharmada származott a támogatásokból 2001-ben, Magyarországon ennek aránya 13%, Lengyelországban 12% volt. (A támogatások viszonylag nagy hányada végsõ soron átfolyt a mezõgazdaság ipari ráfordításait elõállítókhoz.) Hosszabb távon a WTO egyezmény alapján a támogatásokat fokozatosan le kellene építeni, illetve át kellene alakítani. A „szubvenciók vámosítása” a WTO-egyezmény nyomán a szubvenciók csökkentésének egyik eleme. Új feltételeket teremt az EU keleti bõvülése is, valószínûleg ösztönzi majd a CAP keretei közötti közvetlen támogatások fokozatos zsugorítását. Nyilvánvaló, hogy a támogatások magas aránya és jövedelempolitikai fontossága miatt a függõség ezektõl csak lassan csökkenhet, jelentõsebb megrázkódtatások nélkül. Ezeket nemcsak politikai okokból nehéz vállalni.
A fentiek arra utalnak, hogy a mezõgazdaság globális méretekben és hazánkban is különleges helyzetû, sajátos feltételek között fejlõdõ ágazat marad. Egyesek az agrárszektort a világgazdaság válságágazataként jellemzik. A valóságban általában nem errõl van szó, hanem a szektor sajátosságaival kapcsolatos különleges feltételekrõl. Tény azonban, hogy ott, ahol ezeket a feltételeket hibás politikai és gazdasági döntések is kísérik, (amelyek pl. nálunk továbbra is a földtulajdonra, és nem a termékszerkezetre, a munka adottságaira, a technikai felszereltségre, az intézményekre és a marketingtevékenységre koncentrálnak) a szektor tartós és mély válságba kerülhet, amelybõl sokkal nehezebb és költségesebb lehet a kilábalás, mint pl. az iparban. Úgy hiszem, hogy a 2000-es mezõgazdasági összeírás eredményei jelentõs segítséget nyújthatnak a magyar agrárpolitika a múltbelinél helyesebb orientációja számára, a helyzet megfelelõ értékeléséhez és reális alternatívák kidolgozásához.
[vissza]
|